Bliv klogere på symptomerne for skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse er betegnelsen for en betændt og irritereret tilstand i og omkring underbenet og dermed også området, man kender som skinnebenet. En irritationstilstand kan opstå for mange sportsudøvere, hvor løb og hurtige bevægelser med benene er i fokus for at kunne udføre sporten optimalt. Betændelsestilstanden vil være lokaliseret omkring senerne og musklerne i skinnebenet og kan give store jag af smerte, såfremt man belaster området yderligere. I denne artikel skal vi kigge nærmere på, hvilke symptomer der gør sig gældende for en betændelsestilstand i underbenet, samt hvad du kan gøre for at behandle denne irritationstilstand. 

Hvilke symptomer kommer til udtryk ved skinnebensbetændelse?

I første omgang er det essentielt at kende til de særlige symptomer, der gør sig gældende for en betændelsestilstand omkring skinnebenet. Nogle af de hyppigst forekomne symptomer er:

  • En trykkende eller jagende fornemmelse i underbenet under aktivitet med belastning.
  • Underbenet kan med tiden tåle mindre belastning. 
  • Vedvarende smertelige fornemmelser i skinnebenet efter aktivitet. 

Oplever man ovenstående symptomer, er det vigtigt at søge hjælp hos en fagperson, der kan hjælpe med at afgøre, hvad symptomerne mere præcist kan være et tegn på. Er symptomerne kommet af en betændelsesstiland i skinnebenet, er det vigtigt at give underbenet mulighed for at restituere og reducere belastningen i dette område. Således vil betændelsesstilanden kunne aftage i et roligt tempo, for at du atter kan vende tilbage til dine aktiviteter. 

Behandling af betændelse i skinnebenet 

For at kunne behandle betændelsestilstanden i skinnebenet på bedste vis med et godt resultat er det nødvendigt at tage kontakt til en fysioterapeut eller osteopat, der har speciale i skinnebensbetændelse og som kan sætte gang i den nødvendige behandling og efterfølgende genoptræning. Der findes klinikker, der tilbyder osteopati såvel som fysioterapi i hele Danmark, og anbefalingen lyder dermed herfra at tage fat i din lokale osteopat eller fysioterapeut for at få behandlet området omkring dit underben med fokus på efterfølgende genoptræning, der vil give de bedste resultater for dig senere hen.

Derfor får mange sportsudøvere skinnebensbetændelse 

Årsagen til en irritationstilstand omkring senerne og musklerne i underbenet kan findes i eksempelvis hård belastning ved forskellige sportsaktiviteter. Af denne grund er der mange sportsudøvere, der årligt får skinnebensbetændelse og må søge behandling for dette. Derudover kan et dårligt blodomløb også have meget at sige i forhold til, om nogle sportsudøvere er i større risiko for at udvikle skinnebensbetændelse end andre. Et godt blodomløb er nemlig essentielt for, at kroppen kan restituere hurtigt og dermed bedre kan tåle store belastninger. Har man dermed ikke et godt blodomløb, kan kroppen altså ikke nå at restituere ordentligt, inden man som sportsudøver påbegynder en ny aktivitet med stor belastning. Der er dermed større risiko for, at området omkring underbenet bliver overbelastet og udvikler en irritationstilstand. 

Det er således vigtigt som sportsudøver at lytte til sin krops signaler, når den udviser tegn på overbelastning eller irritation og smerte. Her er det essentielt, at man tager sig sine forholdsregler og lader kroppen få den restitution, den har behov for, og dermed ikke overbelaster kroppen med en endnu en løbetur. Det kan derudover være gavnligt at holde øje med, om en uheldig kropsholdning spiller en rolle for eventuelle smerter i underbenet.